Wat is fairtrade?
Fair trade betekent dat je een keuze kunt maken. Als consument: wat stop ik in mijn boodschappentas? Als winkelier: welke produkten en merken leg ik in het schap? Als bedrijf, sportclub of school: wat bied ik aan in onze kantine en waar let ik op bij opdrachten en aanbestedingen? Dagelijks handelen, niets ingewikkelds. Of het nou gaat om eten, drinken, dineren, kleding, cadeaus of zelfs trouwringen. Van veel produkten bestaat ook een fairuitvoering. Maar dan moet je het wel willen zien.
Wanneer is een produkt fair? Dat zie je aan een logo op de verpakking. Er is een internationale organisatie die certificeert en keurmerken toekent. Initiatieven die de fairtradeprincipes hebben verankerd in hun werkwijze zijn onder andere Fairtrade International (in Nederland bekend als Max Havelaar), WFTO, Fair for Life, Naturland en Bio-Equitable. Hieronder zie je hun logo’s.
Er zijn nog veel meer initiatieven die werken aan een betere wereld. Bijvoorbeeld gericht op duurzame produktie (zoals Utz Certified en Rainforest Alliance), biologische produkten (met EKO of BIO op het etiket), duurzame bosbouw (FSC) en duurzame visvangst ( (ASC en MSC). Steeds meer mensen willen weten waar produkten vandaan komen en hoe ze zijn gemaakt. Ook streekprodukten staan meer en meer in de belangstelling. Een goede zaak, vinden wij. Zo kom je wel tot veel keurmerken en logo’s. Soms roept dat vragen op, maar we gaan geen wedstrijd aan over ‘eerlijk, eerlijker, eerlijkst’.
Er bestaan app’s om je te helpen, zoals de gratis Questionmark-app. www.questionmark.com Hiermee kun streepjescodes scannen en krijg je meteen te zien hoe het product scoort op mensenrechten, dierenwelzijn, milieu en gezondheid.
Wil je meer wil weten over keurmerken? De organisatie BTC Trade for Development heeft een brochure en een rapport met een overzicht van labels en certificeringssystemen; zie www.btc.org.
Informatie over fairtradeprincipes en fairtradeprodukten is ook te vinden op