Gemeente Waddinxveen in 2017 ook weer Fairtrade

De jury van de landelijke Fairtradecampagne heeft Waddinxveen weer de titel ‘Fairtradegemeente’ verleend. In 2015 kreeg de gemeente deze eervolle titel. Regelmatig wordt getoetst of de titel nog terecht gevoerd wordt.

De jury vindt dat Waddinxveen voldoet aan alle zes criteria. De jury waardeert de wijze waarop Waddinxveen de samenwerking in de regio zoekt. De doelgerichte aanpak richting scholen wordt een goede keus genoemd. “Zo bereik je via de kinderen ook de ouders. Ga vooral zo door”, aldus het rapport. De jury noemt ook enkele uitdagingen, zoals meer verkooppunten van fairtradeproducten en meer “mediamomenten”.

Wethouder Lex Hofstra laat weten trots te zijn dat de titel verlengd is en dat hij zich samen met de werkgroep blijft inzetten om de titel te verdedigen. “Het is een mooie uitdaging voor de komende jaren om voort te gaan op de ingeslagen weg en nog meer partijen te binden aan fairtrade”

De werkgroep Fairtrade Waddinxveen wil stimuleren dat mensen een bewuste keuze maken voor producten die gemaakt zijn met respect voor mens, dier en milieu. Zo helpt fairtrade boeren en arbeiders een betere plek te verwerven in de handelsketen, zodat ze kunnen investeren in een duurzame toekomst voor hun bedrijf en hun gezondheid en hun kinderen.

In een Fairtradegemeente werken gemeente, winkeliers, bedrijven en organisaties (zoals kerken, moskeeën, scholen en sportclubs) samen aan dat doel. Ze kunnen deelnemer worden. Winkels beloven dan om fairtradeproducten te verkopen en bedrijven en organisaties om die te gebruiken.De werkgroep gaat zich komend jaar weer hard inzetten om de bewustzijn en beschikbaarheid van fairtradeproducten te vergroten, zodat de titel ook behouden zal blijven.

Bekijk hier het rapport:

Juryrapport titelverlenging Waddinxveen december 2016