Fairtradegemeente Waddinxveen

Het initiatief om fairtradegemeente te worden is in 2013 ontstaan tijdens een debatavond van politieke partijen (PvdA, GL en SP). In oktober 2014 besloot de gemeenteraad dat de gemeente fairtrade wil zijn en dat het burgerinitiatief ondersteund wordt.  

Op 2 juli 2015 is de titel Fairtradegemeente Waddinxveen uitgereikt  aan burgemeester Cremers. Dat gebeurde op het Coenecoop College. Brugklassers van deze school hadden zich verdiept in fair trade. In hun werkstuk ‘Deze gemeente meent het’ staan hun meningen, ideeën en vragen. Zoals de mening van Tim Drissen: “mensen in derdewereldlanden moeten krijgen wat ze verdienen, zodat ze niet 1 euro krijgen terwijl ze die dag 100 euro aan kleding of wat dan ook hebben geproduceerd.” Een idee van Merel Brinksma: “verkoop fairtradeprodukten in de kantines van scholen en sportverenigingen.”

Ook in Waddinxveen werken inwoners, de gemeente, winkeliers, bedrijven en organisaties (zoals scholen en kerken) samen aan een doel: koop en verkoop produkten die gemaakt zijn met respect voor mens en milieu en die tegen een eerlijke prijs zijn verhandeld. Daarom is ons motto “Koop fair en duurzaam”.  

Als Fairtrade gemeente moet je aan de volgende eisen voldoen;

Richtlijnen Fairtrade gemeente

Er zijn inmiddels 26 deelnemers (stand December 2019):

  • Drie supermarkten
  • Vier gift/cadeaushops
  • Vijf restaurants
  • Zes bedrijven
  • Vijf scholen/schoollocaties
  • Twee kerken
  • De gemeente Waddinxveen

Zie voor de complete lijst van deelnemers onze pagina waar te koop.

De werkgroep Fairtrade Waddinxveen wil graag meer deelnemers en benadert daarvoor winkels, bedrijven en organisaties. Deelnemers ondertekenen een ‘Verklaring van deelnemerschap’. Wilt u weten wat zo’n verklaring inhoudt? En wilt u zichzelf aanmelden als deelnemer? Ga naar onze pagina Deelnemer worden.

Activiteiten en communicatie

De werkgroep Fairtrade Waddinxveen timmert regelmatig aan de weg. Deze activiteiten, gericht op voorlichting en bewustwording, staan in ons activiteiten- en communicatieplan.

Wilt u meehelpen aan deze activiteiten? Neem contact met ons op.